Special

FOCUS NAG 2017

“O călătorie spre buricul pământului”
6 octombrie – 05 noiembrie 2017

NAG SPECIAL  este un proiect produs pentru Noaptea Alba a Galeriilor cu focus  in fiecare an pe o tema de actualitate.

Petrila va face parte din programul NAG începând cu acest an în mod excepțional datorită proiectelor culturale realizate prin efortul susținut din ultimii zece ani a unui colectiv de artiști, arhitecți, scriitori, poeți, muzicieni și actori ale căror intervenții au salvat de la demolare unul dintre cele mai importante monumente de patrimoniu industrial din România – mina Petrila.
Cu această ocazie specială, anul acesta va avea loc Expoziția – focus NAG Petrila în București.

Încăperile Rezidenței BRD Scena 9 vor găzdui timp de o lună instalații și intervenții în al căror traseu publicul va descoperi fragmente din trei muzee unice: Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român și Colonia Literară Petrila (Casa memorială I. D. Sîrbu), o expoziție care va putea fi vizionată doar la lumina lanternei sau o arhivă impresionantă de fotografie cuprinsă în structura unei instalații interactive. “O călătorie spre buricul pământului” este o expoziție coordonată curatorial de artistul Ion Barbu, ale cărui intervenții vor fi completate de invitații săi: Mihai Barbu, Cătălin Crețu și Andrei Dăscălescu.

Pentru publicul NAG din București, expoziția focus de la Rezidența BRD Scena 9 va prezenta timp de o lună un program dinamic de evenimente, tururi ghidate pentru diferite categorii de public, ateliere pentru copii, vizionări și discuții cu invitați. Scopul expozițiilor focus NAG este acela de a marca introducerea unui oraș nou în harta evenimentului și familiarizarea unor categorii de public cât mai diverse cu fenomenul culturii contemporane din România.

OAMENI LA FOCUS NAG

Ion BARBU
Petrila, Romania
Ion Barbu s-a născut în Petrila. Timp de 15 ani a lucrat în mină ca inginer topograf. Este unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români, și nu numai: înființează reviste și edituri, organizează festivaluri, descoperă tineri talentați și inspiră alți artiști. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, președinte al Fundației Culturale „Condiția Română” din Petroșani, organizator al Salonului de Toamnă al Umorului (Petroșani), al Festivalului „Om rău” și al Festivalului de Teatru Subteran (Petrila). În prezent, este caricaturist editorialist la „Cațavencii”, „Dilema Veche”, „Observator Cultural”, „Suplimentul de Cultură”. Ion Barbu a fost grafician și înainte, și după comunism și este unul dintre cei mai duri critici ai acestui regim politic; a participat la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, a câștigat peste 50 de premii, semnează ca autor și coautor peste 30 de cărți.
Mihai BARBU
Bucuresti, Romania
Mihai Barbu este jurnalist și fotoreporter. În 2009 a plecat spre Mongolia pe motocicletă, cu ajutorul unei campanii prin care oamenii putea dona și câștiga în schimb 500 de km parcurși de Mihai. Asta înseamnă că întâmplările petrecute pe distanța aceea și fotografiile făcute ajungeau la persoana care dona. Așa s-a născut blogul epistolar mongolia.ro și, mai târziu, cartea „Vând kilometrii”. A fost unul din subiecții emisiunii Discovery „Descoperă eroul din tine!”, și a primit titlul de Cel mai bun blog de fotografie la Roblogfest, 2010. A lucrat la Evenimentul zilei, România liberă și Reuters, a colaborat cu agențiile de presă European Pressphoto Agency (EPA) şi Associated Press (AP). Din 2012 și-a deschis studioul de fotografie Photoliu (alături de Bogdan Baraghin. În 2015 a plecat într-o nouă excursie, plănuind să viziteze 41 de țări, de data aceasta cu familia.
Andrei DĂSCĂLESCU
Piatra Neamt, Romania
Andrei Dăscălescu este regizor, monteur și sunetist. S-a născut în Piatra Neamț și a urmat specializarea „Multimedia: sunet-montaj” în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A lucrat ca monteur și sunetist la numeroase filme, inclusiv „Tinerețe fără tinerețe”, în regia lui Francis Ford Coppola; a produs și regizat „Fly”, un scurtmetraj de două minute, selectat în 12 festivaluri internaționale și câștigător a două premii. A conceput și organizat festivalul de film “Filmul de Piatra”, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediție. Cel mai recent, în 2016 a scris și regizat „Planeta Petrila”, documentarul despre orașul minier Petrila. Un fost miner devenit artist şi activist - Ion Barbu - se foloseşte de artă şi absurd pentru a opri autorităţile locale din a demola clădirile istorice ale celei mai vechi mine din ţară. Filmul a primit Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) în 2017.
Cătălin CREȚU
Bucuresti, Romania
Cătălin Crețu este unul dintre compozitorii contemporani reprezentativi ai României. S-a născut în anul 1971, a urmat cursurile Facultății de Mașini și Instalații Electromecanice (Universitatea Tehnică Petroșani) și ale Universității Naționale de Muzică din București, unde a obținut și doctoratul în compoziție multimedia. De asemenea, a absolvit facultatea Hochschule für Musik und Theater, Hamburg. Creația sa abordează atât muzică de cameră, cât și clasică sau electronică, iar lucrările sale sunt puternic legate de domeniul multimedia. Este unul dintre puținii compozitori români specializați în muzică electroacustică. Este fondator și fost director executiv al InnerSound International New Arts Festival, membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor, România și președinte fondator al asociației OPUS. În 2015 a lansat cartea "De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă".
© 2017 ASOCIATIA EPHEMAIR